moj-prenatalni-test

Proces prenatalnog testiranja – od uzoraka do rezultata

Prije ulaganja u prenatalno testiranje, većina budućih roditelja želi da sazna što više o samom procesu. Povećano interesovanje je logično kada se radi o investiciji. Međutim, u ovom slučaju, nije u pitanju obična investicija. Naime, prenatalni test predstavlja jednu od niza krupnih roditeljskih odluka koje vam predstoje, ujedno je i jedan od prvih koraka brige o bebinom zdravlju i prelomna tačka u svakoj trudnoći. Baš zato nije dovoljno govoriti samo o rezultatima koje testiranje može donijeti, nego bi pažnju trebalo posvetiti cijelom procesu – od prikupljanja uzoraka, preko laboratorijske analize, do dobijanja i tumačenja rezultata.

 

Cijeli proces započinje vašim kontaktiranjem naših stručnih konsultanata. Sve kontakt informacije dostupne su na sajtu, uključujući i broj telefona. Telefonskim putem se možete raspitati, porazgovarati sa stručnim osobljem i prikupiti važne informacije. Za prenatalno testiranje nije potreban uput ljekara, ali redovne konsultacije sa ginekologom ostaju obavezne. Često postavljena pitanja tiču se i cijene testiranja. Potrudili smo se da naše cijene budu pristupačne, a naš test dostupan svima. MOJ PRENATALNI TEST je najpristupačniji test ove vrste na tržištu, nema sitnih slova, niti uslovljavanja kupovinom drugih proizvoda. Naš i vaš cilj je da cijeli proces prođe glatko, bez nepotrebnog stresa i ogromnih finansijskih izdataka. 

 

Ukoliko se opredjelite za naš test, sledi postupak prikupljanja uzoraka. U krvotoku majke se nalazi i slobodno-cirkulišuća fetalna DNK (cffDNA) porijeklom iz posteljice, koja nosi informacije o genetičkom materijalu bebe. Kada je fetalna frakcija (udeo cffDNA u krvi majke) na odgovarajućem nivou, može se pristupiti prikupljanju uzoraka. Prenatalno testiranje moguće je od 10. nedjelje trudnoće. Prilikom uzorkovanja, dovoljno je prikupiti malu količinu majčine venske krvi. MOJ PRENATALNI TEST dostupan je na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, što znači da uzorkovanje venske krvi zakazujemo u vama najbližoj laboratoriji. Nema potrebe da putujete u veće gradove i da trošite resurse. Budući da je riječ o sigurnoj, pouzdanoj i neinvazivnoj metodi, nema potrebe ni za boravkom u bolnici ili dodatnim medicinskim tretmanima. Nakon što date uzorak krvi, vaš angažman u prenatalnom testiranju se završava i ostaje vam samo da čekate rezultate

 

Prikupljenom uzorku se zatim pristupa, radi izdvajanja bebine DNK iz krvi majke. Jasno je da će krv sadržati genetičke informacije vezane za majku, ali će pružati i informacije o genetičkom materijalu ploda. Vanćelijska fetalna DNK je detektabilna u krvi majke već od 5. nedjelje trudnoće, te se udio povećava kako odmiče trudnoća. Udio cffDNA mora biti dovoljno visok da bi se sprovelo prenatalno testiranje. Ukoliko je fetalna frakcija optimalna, rezultati testiranja će biti precizni i pouzdani. Izdvajanje bebine DNK dozvoljava da testiranje obuhvati samo genetički materijal ploda, jer bi u suprotnom genetičke informacije koje potiču od majke, mogle uticati na rezultate testiranja.

 

Uzorak se dalje šalje na laboratorijsku analizu. Zahvaljujući najsavremenijoj Ilumina platformi i patentiranom algoritmu, MOJ PRENATALNI TEST garantuje brze, pouzdane i precizne rezultate. Prilikom analize, traga se indikatorima hromozomskih aberacija. Analiziraju se samo aneuploidije koje su kompatibilne sa životom nakon 10. nedjelje trudnoće, što znači da je analiza usmerena na detekciju trizomija 21, 18 i 13, te na prisustvo Y hromozoma, radi otkrivanja pola djeteta

 

Rezultati testiranja stižu do vašeg ljekara nakon samo 7-10 dana, što znači da ne morate da napuštate svoj grad, a rezultate će vam saopštiti poznata osoba. Rezultati prenatalnog testiranja mogu biti dvojaki: aneuploidije nisu detektovane i aneuploidije detektovane. Nalaz “aneuploidije nisu detektovane” govori da analizom nisu otkivene hromozomske aneuploidije kod ploda. Ovakva vijest će donijeti olakšanje roditeljima i bezbrižan nastavak trudnoće. Izvještaj da su aneuploidije detektovane znači da je test uočio određene hromozomske abnormalnosti, te je potrebno izvršiti dijagnostičku proceduru radi dalje potvrde. Ukoliko do takvog ishoda dođe, mi snosimo trošak dijagnostičke procedure za vas. Samo saznanje da se bebom možda nešto nije u redu dovoljan je stres za roditelje, pa na ovaj način obezbeđujemo djelimično rasterećenje, te brzo pristizanje dijagnostičkih rezultata. Imajte na umu da neinvazivno prenatalno testiranje ukazuje na mogućnost postojanja određenih hromozomskih abnormalnosti. Dijagnoza se potvrđuje invazivnim dijagnostičkim procedurama (koje sa sobom nose određeni rizik, te se ne preporučuju svakoj trudnici).

 

Za razliku od invazivnih dijagnostičkih procedura (amniocenteza, CVS…), neinvazivno prenatalno testiranje se savjetuje svakoj trudnici. Prikupljanje uzorka je bez rizika i za bebu i za buduću majku, a rezultati stižu za samo 7-10 dana od dana uzorkovanja. MOJ PRENATALNI TEST je pogodan i za blizanačke trudnoće, preciznost testa je 99,9%, a stopa neuspjelih testova samo 0,1%

 

Strah uglavnom dolazi iz neinformisanosti, a kada su sve informacije transparentne – nema razloga za strah. Cijeli proces prenatalnog testiranja, od prikupljanja uzorka do dobijanja rezultata, ne iziskuje dodatni angažman roditelja, niti vanredne finansijske izdatke. Iako prenatalno testiranje podrazumeva primjenu najsavremenije tehnologije i sofisticiranih algoritama, sam put od uzorka do rezultata prilično je jasan i transparentan.

 

Prenatalni test od vas traži samo mali uzorak krvi i mrvicu strpljenja. Ulaganje u bezbrižnu budućnost svoje porodice započnite već danas i krenite na kratak put od davanja uzorka do dobijanja rezultata.