neinvazivni=prenatalni-testovi

Vrijeme za uzbunu – znakovi koje trudnica ne smije ignorisati

Trudnoća je poseban period za ženu – period prilagođavanja, iščekivanja, radovanja, ali i strahovanja. Od samog početka većina budućih majki se trudi da prikupi što više informacija o trudnoći i neželjenim simptomima sa kojima se može susresti. Simptomi se razlikuju od trudnice do trudnice i od trudnoće do trudnoće. Može se desiti da vaša trudnoća prođe bez neprijatnih iskustava koja vas posebno brinu, ili da iznova ne proživite tegobe koje su vas mučile u prethodnoj trudnoći. S druge strane, trudnoća sa sobom može doneti neočekivane promjene za koje trudnica neće biti pripremljena. U moru različitih simptoma koji se smjenjuju tokom cijelih devet mjeseci, teško je razaznati bezazlene promjene od onih koje ukazuju na mogućnost da sa plodom ili budućom majkom nešto zaista nije u redu. U ozbiljnijim slučajevima, blogovremena detekcija simptoma i efikasna reakcija mogu značiti razliku između života i smrti.

 

  1. Pojačano krvarenje

 

Krvarenje u trudnoći većina žena povezuje sa spontanim pobačajem. Ipak, situacija ne mora biti tragična. Umereno tačkasto krvarenje se može pojaviti tokom trudnoće, uglavnom posle lekarskog pregleda (grlić materice je osetljiviji u ovom periodu). Takvo krvarenje rezultat je iritacije i najčešće će se samo zaustaviti nakon nekoliko sati. S druge strane, uporno i obimno krvarenje može biti znak opasnosti. U ranoj trudnoći ovakvo krvarenje može biti simptom spontanog pobačaja, a u kasnijoj ukazuje na moguće abrupcije posteljice ili placentu previju. Ako primetite jako vaginalno krvarenje, što pre se obratite lekaru, posebno ako zapazite i druge simptome, kao što su povišena temperatura i probadajući bol.

 

  1. Otok lica i šaka

 

Otečenost je klasičan pratilac trudnoće. Možda ćete morati na neko vrijeme da se oprostite od dragog prstenja ili omiljenog para obuće. Međutim, otok, posebno otok lica i šaka, može ukazivati na ozbiljno oboljenje. Ako pored otoka primećujete i glavobolju, vrtoglavicu, bol u želucu i zamućen vid, što pre zatražite medicinsku pomoć. Naime, navedeni simptomi mogu ukazivati na preeklampsiju – stanje koje može ugroziti živote majke i nerođene bebe. Da bi se izbegle komplikacije, odreagujte čim primjetite simptome. Ljekari će potom pažljivo pratiti kako se situacija dalje odvija i po potrebi će intervenisati.

 

  1. Oštar bol u stomaku

 

Povremeni bol u stomaku nije nešto neočekivano, posebno kako trudnoća odmiče. Plod raste i samim tim utiče na ligamente i mišiće koji se pod pritiskom rastežu. Posledica je osjećaj neprijatnosti u predelu abdomena i oko pubične kosti. Ipak, jak i konstantan bol u karličnom predelu, propraćen mučninom i dijarejom, ne sme biti zanemaren. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju ili probleme s bubrezima. Svaki sumnjiv i dugotrajan bol koji ne možete da ublažite, obavezno prijavite svom ljekaru.

 

  1. Pojačan svrab

 

Jači svrab u trudnoći takođe može biti jedan od regularnih i bezazlenih simptoma. Koža abdomena se rasteže i postaje suva, što može izazvati osećaj svraba i peckanja. Hidriranje i redovno mazanje irtiranog područja će u većini slučajeva otkloniti ili ublažiti ovaj neprijatni simptom. Međutim, jak i dugotrajan svrab po cijelom tijelu može ukazivati na rijetko oboljenje jetre – kolestazu u trudnoći. Ova rijetka i opasna bolest može prouzrokovati preuranjen porođaj.

 

  1. Uporna i jaka glavobolja

 

Kao i većina prethodno navedenih simptoma, povremena glavobolja može biti jedan od bezazlenih pratilaca trudnoće, koji ne zahtjeva posebnu pažnju. Malo odmora i hidratacija i buduća mama je spremna za akciju! Međutim, nesnosna i dugotrajna glavobolja može biti jedan od simptoma preeklampsije – stanja koje smo već spomenuli. Za svaki slučaj, o svakoj jakoj glavobolji informišite svog ljekara.

 

  1. Uporan bol u leđima

 

Kada bi svaka trudnica koja osjeti bol u leđima zahtevala hitan ljekarski pregled, čekaonice bi uvjek bile pune! Većina trudnica će osetiti bol u leđima, posebno u poslednjem trimestru. Ipak, ako je bol uporan, spomenite to svom ljekaru, kako bi isključio moguće infekcije bubrega ili bešike. Svakako se obratite ljekaru ako primjetite dodatne simptome: povišena tjelesna temperatura i bol prilikom mokrenja.

 

  1. Zamagljen vid

 

Vrtoglavica se može pojaviti tokom trudnoće i predstavlja jednu od neželjenih, ali uglavnom bezazlenih propratnih pojava. Međutim, ako primjećujete da vam je vid često zamućen, tjelesna težina naglo skače, te osjećate bol u predjelu stomaka i glavobolju, što prije zakažite pregled. Simptomi mogu ukazivati na gestacionalni dijabetes, koji zahtjeva hitno uključivanje terapije.

 

  1. Beba nije aktivna

 

Aktivnost ploda može da varira – nisu sve bebe jednako aktivne u stomaku, a aktivnost se mijenja i u zavisnosti od doba dana. Međutim, većina budućih majki nakon određenog vremena može da ocjeni koliko često je beba aktivna i na koji način. Ukoliko djeluje da se beba slabije pomjera, stručnjaci savetuju da pojedete slatkiš ili hladan napitak i sačekate sat-dva. Okretanje na bok takođe može motivisati bebinu aktivnost. Ako nakon ovih koraka beba i dalje nije aktivna, obratite se ljekaru.

 

Dodatnu opasnost predstavlja činjenica da je većina navedenih simptoma u većini slučajeva (ako su blagi do umereni) sastavni dio trudnoće. Verovatno ćete tokom trudnoće iskusiti mučninu, bol u leđima, možda i vrtoglavicu ili pojačan svrab. Ponekad je teško jasno uočiti nijanse između tipičnog i bezazlenog simptoma trudnoće i alarma za uzbunu koji ne smijete ignorisati. Nekad će se i vaša glava “poigrati” s vama, pa ćete svoje simptome moći da prepoznate u svakom od navedenih, a anksioznost će vas navesti da dodatno strahujete za svoje i zdravlje svoje bebe. Baš zato je prenatalni test preporuka svim budućim mamama. Uobičajene simptome ćete racionalizovati kada znate da ste prošli kroz prenatalno testiranje i da rezultati nisu ukazivali na probleme. Kada ste mirni i staloženi, lakše ćete moći da uočite promjene koje su neočekivane ili previše intenzivne. Prenatalni test možete obaviti već od desete nedelje trudnoće, što je ujedno i period kada počinju da se javljaju prvi ozbiljniji simptomi.

 

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili drugi simptom koji vam je sumnjiv, neočekivan ili se stanje kontinuirano pogoršava, obavezno se obratite ljekaru ili zatažite hitnu medicinsku pomoć.